X
Пробна сесія
Коротченко Валерія
Ви можете пройти одну пробну сесію з нашим психологом до того, як придбати пакет супроводу.
Для того. щоб дізнатися про найближчі вільні слоти для консультації та забронювати слот зв'яжіться з нами в телеграм
*Пробну сесію можливо провести тільки один раз
Ціна:
₴7450
€200
$215
міс
Головна/Блог/

Токсична дружба: як розпізнати

Маніпуляції, почуття провини, контроль, домінування, приниження, ревнощі — все це ознаки токсичної дружби. Коли такі співвідносини людей приносять дедалі менше задоволення, то є два шляхи розвитку подій. Так що ж краще зробити? Припинити дружбу чи спробувати її врятувати? Спробуємо розібратися.
01.29.2024
10 хв. на читання

Що таке токсична дружба?

За визначенням, дружба — це взаємне почуття прихильності та симпатії між двома людьми, які не належать до однієї сім'ї та не перебувають у стосунках. Таким чином, доброзичливість, взаємна прихильність, уміння слухати та взаємодопомога є, по суті, основою дружби. Дружні стосунки мають бути збалансованими і дозволяти кожному процвітати, не відчуваючи себе спійманим у пастку чи скутим.

З іншого боку, коли вони стають зловмисними, болісними, заснованими на почутті провини, ревнощів чи заздрості, стосунки перестають бути здоровими, і навіть можуть стати токсичними. Загалом можна сказати, що така несправжня дружба призводить до психологічних ігор, які завжди сприяють одній і тій же меті: грати з іншою людиною, щоб завжди отримувати один і той же результат, часто негативний результат.

Як відрізнити хвору дружбу від токсичної?

Дружба може бути неврівноваженою, але не обов'язково токсичною. Це той випадок, коли:

  • один із ваших друзів постійно вважає себе жертвою і позиціонує себе як неповноцінного. Він може говорити такі фрази, як: “Ти ніколи не думаєш про мене”, “Ти тут не для мене”, “Ти — егоїст”. Через якийсь час вам це набридає, і ви припиняєте спілкування. Тоді ви змилуєтеся над ним і станете його рятівником. І так далі. Хоча ця дружба не руйнівна, вона не допомагає вам розвиватися чи рости;
  • так само друг, який завжди говорить про себе, але не звертає уваги на ваші труднощі, не обов'язково свідчить про токсичну дружбу, а скоріше про неврівноважену і не засновану на взаємності.

Як розпізнати токсичну дружбу?

Дружити чи ні, кожен вирішує сам. Але важливо знати, що ця дружба є токсичною. Спільного портрета токсичного друга немає. Але є ознаки поведінки, які можуть зашкодити дружбі. Ось деякі з найпоширеніших токсичних ознак:

  • Над вами регулярно знущаються чи ображають. Друзі мають бути поруч, щоб підтримати та підбадьорити вас. Тому ознакою того, що ви перебуваєте в токсичних дружніх відносинах, є те, що ця людина дражнить або ображає вас. У дружбі не повинна відчуватися постійна критика.
  • Ми чекаємо на безроздільну увагу. Друг ні в чому не може від вас залежати. Насправді людина переконує вас, що без вас вона нічого не може зробити, це ознака токсичності у відносинах.
  • Інша людина завжди поруч у якості жертви. Якщо людина все ще перебуває в ролі жертви, у неї може бути проблема, яку вона має вирішити. Іншими словами, якщо  у вас є проблема, а ця людина все одно опиняється у центрі уваги, це ознака токсичної дружби.
  • На вас тиснуть, змушуючи робити те, що ви не хочете робити. Токсичний друг не поважатиме вашу думку та ідеї. Таким чином, він намагатиметься змусити вас зробити щось проти вашої волі. Наприклад, якщо ви вирішили кинути пити алкоголь, ця людина спробує змусити вас випити під час наступної зустрічі.
  • Ваші кордони не шануються. Бути шановним – це виклик для всіх. Але коли доходить до справжніх друзів, вони підтримають вас, якщо те, про що ви їх просите, має сенс. З іншого боку, однією з токсичних ознак дружби є те, що люди не поважають ваші кордони.
  • Ви заздрите іншим своїм друзям. Токсичний друг ревнуватиме і засмучуватиметься, якщо у вашому житті є інші важливі люди. Насправді вони зроблять все, щоб не допустити цієї людини у ваше коло.
  • Ви віддаєте більше, ніж отримуєте. Будь-яка дружба не має бути односторонньою. Це означає, що обидві людини повинні відчувати, що вони дають і отримують однаково. Якщо ви відчуваєте, що даєте занадто багато іншій людині, а вона не докладає зусиль для вас, ваша дружба може бути токсичною.
  • Ви відчуваєте полегшення, коли плани скасовуються. Якщо ви відчуваєте швидше полегшення, ніж сум, коли не можете провести час зі своїм токсичним другом, це явна ознака того, що з вашими стосунками щось не так. Тому, якщо ви відчуваєте страх або трепет, коли вони зв'язуються з вами, або якщо ви почуваєтеся небезпечно в їхній присутності, це може бути ознакою токсичних дружніх стосунків.
  • Іноді ви кажете йому неправду. Будь-яка дружба повинна ґрунтуватися на довірі. Але з токсичним другом нормально почуватися підозріло, коли ви розповідаєте йому щось інтимне про себе. Якщо це почуття часто повторюється, це ще одна ознака, про яку вам потрібно знати.
  • Ви відчуваєте себе у пастці або відчуваєте тиск, щоб бути другом. Деякі токсичні друзі використовують тактику емоційного насильства, щоб зберегти свої стосунки. Будьте підозрілі, якщо вони розігрують вас, щоб заподіяти вам біль, принизити вас перед іншими, поводитися по-іншому, коли ви перебуваєте поряд з іншими людьми, або перевіряти вашу лояльність.
  • Ви відчуваєте, що змагаєтесь із цією людиною. Справжні друзі радіють перемогам один одного. Насправді вони мотивовані, коли бачать, як інші досягають того, чого вони дійсно хочуть. Токсичні друзі, з іншого боку, часто намагаються бути краще у всьому, навіть якщо це не їх сфера, і насправді використовують ці почуття, щоб принизити вас і змусити себе почувати себе краще, ніж ви.
  • Почуття виснаження. Якщо, провівши з другом час, ви відчуваєте себе розумово та фізично виснаженим, це може бути ознакою того, що ви маєте справу з токсичною дружбою. Ці почуття пояснюються тим, що ви постійно перебуваєте в стані підвищеної готовності до їхніх відносин, що зрештою вимотує вас у всіх відносинах.

Як ми бачимо, важливо виявляти токсичні дружні стосунки, тому що вони можуть зрештою вплинути на ваш психічний добробут. Крім того, оскільки ці відносини зрештою забирають багато вашого часу, вони можуть навіть вплинути на інші відносини або дії, які важливі для вас.

Що робити і як боротися з токсичною дружбою?

Як тільки ви відчуєте тривогу, провину чи відчуття виснаження, ви повинні запитати себе: “Чи задоволений я дружбою або відчуваю себе у боргу?”

Ми не повинні забувати, що ми маємо право обирати дружбу, на відміну нашої сім'ї. Погані друзі — це тягар, який краще залишити.

Коли потрібно припинити токсичну дружбу?

Коли ви перебуваєте в токсичній дружбі, часто безглуздо вести дискусію з людиною, щоб пояснити, у чому ви її звинувачуєте. І це навіть у тому випадку, якщо ви робите це м'яко та дбайливо.

Погані якості друга не дозволяють йому вислухати вас і сприйняти доречно. Найгірше те, що така людина може неправильно зрозуміти, звинуватити вас і спробувати завдати вам болю. Щоб гарно дружити, потрібні двоє, а з того моменту, як ви вирішуєте більше не робити цього, людина перестає мати контроль над вами.

Автор публікації
українська, російська
4.5 роки досвіду
4.5 роки досвіду
В своїй практиці Валерія цінує безпеку та щирість, а тому точно гарантує це в вашій роботі. Разом з вами вона виявляє де ви в своєму житті та які ваші опори. Всі клієнти відмічають, що з Валерією стабільно, спокійно, та є відчуття, що нарешті можна бути собою.
Всі Психологи
Нарцисизм
Шизоїдний спектр
Цінності
Відносини з грошима
Самовираження
Військові
ПРЛ