X
Пробна сесія
Коротченко Валерія
Ви можете пройти одну пробну сесію з нашим психологом до того, як придбати пакет супроводу.
Для того. щоб дізнатися про найближчі вільні слоти для консультації та забронювати слот зв'яжіться з нами в телеграм
*Пробну сесію можливо провести тільки один раз
Ціна:
₴7450
€200
$215
міс
Головна/Блог/

Психотерапія: принципи та методи

Методи психотерапії — це специфічне, міжособистісне лікування, засноване на психологічних принципах. Такого роду психотерапія може бути як індивідуальною, так і груповою. Існує безліч різновидів впливання на пацієнтів. Усі вони дієві, але вибір найбільш підходящої психотерапії залежить від діагнозу та мотивації людини, яку слід лікувати.
12.02.2024
10 хв. на читання

Початок психотерапії

Психотерапія була введена в психіатричні дослідження у дев'ятнадцятому столітті у спробі допомогти та зрозуміти пацієнтів. Напрямки психотерапії у сучасному світі розширилася і тепер включають лікарняні та приватні практики для лікування або допомоги в лікуванні широкого спектра психологічних проблем.

Психотерапія заснована на дослідженні пацієнтом власних думок і розладів, щоб він міг якнайкраще опанувати певні психологічні механізми.

Першою формою психотерапії було навіювання, яке пізніше отримало назву гіпнозу. Шарко вважав, що з допомогою цього можна отримати певні результати у лікуванні неврозів. Фрейд пішов за роботами Шарко і запропонував інші методи, тим самим заснувавши психоаналітичну течію, яка зверталася до несвідомого.

Щоб бути ефективною, психотерапія супроводжується контрольованими, емпатичними вербальними відносинами між пацієнтом та його терапевтом. У минулому психотерапія розглядалася як додатковий метод до медикаментозного лікування. Поступово психотерапія стала шляхом вибору при певних психологічних розладах.

Методи психотерапії

Незважаючи на наявність безлічі методів психотерапії, цей напрямок поділяє модель та набір технік зі специфічними різновидами для задоволення потреб пацієнтів. Є різні види терапії, які маюсь як спільні ознаки, так і дуже велику різницю між собою. Ось деякі психотерапевтичні методи, що довели свою ефективність:

  • когнітивна та поведінкова психотерапія;
  • психодинамічна психотерапія;
  • міжособова психотерапія;
  • мотиваційне інтерв'ювання;
  • діалектична поведінкова психотерапія;
  • підтримуюча психотерапія;
  • сімейна терапія;
  • психологічне просвітництво;
  • індивідуальна психотерапія.

Традиційно американські та англосаксонські школи цікавляться несвідомим менше, ніж європейські. На Глобальній Півночі поведінкове та когнітивне лікування становить 80% психотерапії. У Франції психоаналіз, як і раніше, становить більшість. Англосаксонські школи віддають перевагу когнітивно-поведінковій психотерапії через її ефективність та науковий характер.

Це лікування може використовуватись окремо або у поєднанні з іншими втручаннями. Когнітивно-поведінкова психотерапія намагається навчити пацієнта, протистояти його ідеям, допомогти пацієнтові впоратися зі стресом і впоратися з різноманітністю.

Під час цієї терапії терапевт довго розмовляє з пацієнтом, намагаючись виправити його спотворені чи екстремістські погляди. Ця розмова, мабуть, ефективна для коригування думок пацієнта. Когнітивно-поведінковий метод психотерапії найбільш ефективний для пацієнтів, які мотивовані, прагнуть покращити свою ситуацію та готові обговорювати свої проблеми з терапевтом.

Когнітивно-поведінкова терапія показана при депресії, тривожних розладах, стресі, панічних розладах, розладах харчової поведінки та обсесивно-компульсивних розладах. Когнітивна терапія може бути ефективна при певних формах болю, таких як біль у спині або безсоння.

Психодинамічні напрями психотерапії засновані на ідеї про те, що дитячі переживання, невизначені конфлікти, минулі зв'язки суттєво впливають на справжнє та поточне становище людини. Ця терапія вважає, що лікування минулих та старих проблем може покращити ситуацію пацієнта. Психодинамічна психотерапія аналізує міжособистісні стосунки пацієнта, конфлікти, бажання та очікування. Психодинамічна психотерапія ефективна при депресії, нервовій анорексії та розладах особистості.

Міжособистісна психотерапія має справу з міжособистісними труднощами, що призводять до психологічних проблем. Такі методи психологічної допомоги намагаються охопити чотири області: горе, міжособистісні конфлікти, зміни (професія, розлучення, розставання) та проблеми, пов'язані зі нездатністю формувати особисті зв'язки.

Міжособистісна терапія ефективна при депресії та розладах харчової поведінки. Міжособистісна психотерапія, мабуть, найбільш ефективна у підлітків.

Мотиваційне інтерв'ю — це форма психотерапії, яка використовується для того, щоб допомогти пацієнтам змінити неадаптивну або неадекватну поведінку. Ця психотерапія є похідною від когнітивно-поведінкової психотерапії, яка спрямована на супровід пацієнта для зміни патерну, виявлення проблем у його поведінці та розробки стратегії виходу. Основними принципами цього лікування є:

  • вираз емпатії;
  • допомога пацієнту діагностувати проблему його поведінки, його цінностей та його етичних принципів;
  • ухвалення опору пацієнта будь-яким змінам;
  • заохочення;
  • ефективності пацієнта на шляху до змін.

Мотиваційне інтерв'ю зазвичай триває 60 хвилин, повторюється кілька разів (чотири-п'ять разів). Використання такої техніки в психотерапії зростає завдяки його ефективності в лікуванні розладів харчової поведінки, при зловживанні психоактивними речовинами або куріння. У деяких випадках мотиваційне інтерв'ю може бути корисним для того, щоб допомогти пацієнтові впоратися з хронічним захворюванням, таким як серцева недостатність або діабет.

Діалектична поведінкова терапія — це психотерапія, яка використовується у пацієнтів з емоційними проблемами, а також у пацієнтів, які страждають на прикордонний розлад особистості. Діалектична поведінкова терапія намагається навчити пацієнта розуміти свою проблему та розвивати його здатність контролювати себе під час криз. Тривалість терапії залежить від стану та прогресу пацієнта. Ці види психотерапії в психології також можуть бути використанні для керування гнівом.

Ця форма взаємодії з пацієнтами часто використовується в медичній практиці, щоб допомогти їм впоратися з хворобою або продовжити лікування. Ця психотерапія намагається культивувати оптимізм у пацієнта, розумним способом, з акцентом на емпатію та позитивні моменти. Підтримуюча психотерапія може допомогти пацієнтові зрозуміти методи лікування та оцінити свій стан без надмірностей, без песимізму.

Форми психотерапії

Немає жодної форми, яка була б більш ефективною, ніж інша. Психотерапія може бути запропонована окремій людині, парі, сім'ї чи групі людей. Очевидно, що лікування сімейних проблем має бути адресовано сім'ї, лікування проблем пари має бути адресоване насамперед подружній парі. Групова терапія може бути корисною для лікування зловживання психоактивними речовинами у дорослих, а також проблем з насильством та правопорушеннями у підлітків.

Індивідуальна терапія

Індивідуальна терапія є найбільш широко використовуваною формою лікування. Ця індивідуальна техніка враховує взаємодію між пацієнтом та терапевтом, засновану на довірі та впевненості, що дозволяє бути відвертою та ділитися без страху, що вас вислухають, без того, щоб вас перебили.

Терапія для пар

У терапії для пар зазвичай беруть участь обидва партнери. Конкретні проблеми у подружньому житті, такі як керування гнівом, ревнощі або сексуальні проблеми, можуть бути виліковані за допомогою цієї форми терапії. Сімейна терапія також може бути корисною в лікуванні депресії, а у випадках зловживання психоактивними речовинами роль чоловіка може бути важливою у підтримці та покращенні стану пацієнта.

Члени сім'ї оглядаються разом під час лікування, щоб обговорити та розробити стратегію розв'язання проблеми. Сімейна терапія намагається виправити зв'язки у сім'ї. Сімейна терапія є комплексною, тому що вона є одночасно і терапією, і напрямом зміни поведінки. Сімейна терапія відіграє важливу роль у підтримці пацієнтів, які страждають на певні розлади, такі як шизофренія та біполярний розлад. Члени сім'ї можуть отримати користь із психотерапії, щоб навчитися супроводжувати пацієнта та конструктивно вирішувати проблеми, спричинені хворобою.

Групова психотерапія

Групова психотерапія надає пацієнтам мережу підтримки та дискусій для обробки та подолання труднощів. Можуть використовуватися когнітивні, психодинамічні та підтримуючі техніки. Групова терапія може виявитися корисною при лікуванні горя, горя, при лікуванні алкоголізму, токсикоманії, у пацієнтів, які страждають на таке загрозливе захворювання, як рак.

Психотерапія та психологія за умови професійного використання вважаються дуже ефективними методами допомоги пацієнтам. Це розв'язати проблеми, що лежать в основі психічних та емоційних труднощів. За допомогою психотерапевтичних методик відбувається емоційне вивільнення, яке сприяє покращенню якості життя. Ефективність цих методів підтверджується численними дослідженнями та клінічними спостереженнями. Крім того, психотерапія може бути використана як профілактичний засіб для збереження психічного здоров'я та попередження рецидивів психічних розладів.

Автор публікації
українська, російська
4 роки досвіду
4 роки досвіду
Владислава - це бережлива турботлива психологиня, яка витримає будь-які ваші емоції і навчить цьому вас. У кожної людини є ресурс на зміну свого життя і Владислава допоможе Вам знаходити саме Ваші ресурси.
Всі Психологи
Нарцисизм
Шизоїдний спектр
Цінності
Відносини з грошима
Самовираження
Військові
ПРЛ